Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur arten går att räddas och vad minskningen beror på hör du i klippet ovan. Foto: Länsstyrelsen Halland/SVT

Fiskekonsulenten slår larm – så drabbas laxen om havsnejonöga dör ut

Uppdaterad
Publicerad

– Det är bråttom nu, säger Elisabeth Thysell, fiskekonsulent på Länsstyrelsen Halland.

Förekomsten av urtidsarten havsnejonöga är den lägsta någonsin, det visar årets inventering. Om arten dör ut kan laxen och andra strömlevande arter i halländska åar drabbas.

Havsnejonöga beräknas ha funnits på jorden 500 miljoner år före dinosaurierna, men nu riskerar arten att försvinna helt.

Länsstyrelsen Halland har tillsammans med Västra Götalands län och Skåne län jobbat med ett åtgärdsprogram fastställt av Havs- och vattenmyndigheten för att förbättra för den starkt hotade arten. Men i senaste inventeringen har sammanlagt 100 fiskar räknats in i hela landet, varav drygt 60 i Halland. För inte så länge sedan fanns det tusentals i de Halländska vattendragen.

Lekplatser tomma

I Halland har den tidigare år lekt i bland annat Fylleån, Suseån och Genevadsån, men sedan ett antal år tillbaka gapar flera lekplatser tomma.

Vad som ligger bakom den kraftiga minskningen och hur det kan drabba även andra fiskar i vattendragen förklarar fiskevårdskonsulenten i klippet.

Havsnejonöga

• Blir upp till 120 cm lång.

• Skiljer sig från andra fiskar med sin speciella mun (en sugskiva med massa små tänder).

• Har stark regional koppling till Halland.

• Vandrar mellan salt och sött vatten.

• Som vuxen lever den parasitiskt på andra fiskar i havet.

Källa: Artdatabanken/Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.