För den som vill bo i lägenhet har valet tidigare i huvudsak stått mellan hyresrätt och bostadsrätt. Men i april 2002 kom en lag för en alternativ boendeform, kooperativ hyresrätt. Ingvar Göteson sålde sin villa och flyttade för två år sen in i en nybyggd kooperativ hyresrätt i centrala Falkenberg.
– Det var inte allt för mycket pengar som jag måste stoppa in i förhållande till vad en bostadsrätt kostar, säger Ingvar Göteson, ordförande i KHR-föreningen Slottshagen. Det är ett bra läge och så kände jag till formen sen tidigare och tycker att den är bra. Jag visste att på 90-talet förlorade man pengar på bostadsrätterna. Här kan jag inte förlora. Man kan inte vinna heller.
Rapporter om sjunkande priser på villor och bostadsrätter kommer allt oftare. En fördel med kooperativ hyresrätt är att man alltid får tillbaka vad man betalt. Så här fungerar det:
Herr Andersson betalar en upplåtelseinsats, 481 000 kr, när han flyttar in i en kooperativ hyresrätt. Det är en lägenhet på 80 kvadratmeter med garage. Hyran är på 6 020 kr i månaden. Efter ett antal år flyttar Herr Andersson, då får han tillbaka sina 481 000 kr, exakt på öret. Oavsett om fastighetsmarknaden är överhettad eller iskall.
Varberg var först med kooperativa hyresrätter efter att den nya lagen kom 2002.
– Några har väl tyckt att det handlar om försiktiga människor i Varberg som vill sätta sig i kooperativ hyresrätt, vad ska man göra det för?, säger Annsofie Aurell (m), ordförande Varbergs Bostad. Men jag tror att de som satt sig i det här är väldigt nöjda med det nu. Alla människor har inte heller obegränsat med pengar.
Vad är då vinsten jämfört med att bo i en hyresrätt?
– Väljer man att bo i en kooperativ hyresrätt här kostar en trea cirka 6 000 kronor i månaden. Motsvarande i en vanlig hyresrätt ligger säker på 8 000 kronor, säger Göran Blomqvist, ingenjör FaBo.
En skillnad mot hyresrätt är att i en kooperativ hyresrättsförening så krävs det mer av de boende. Några måste sitta i föreningens styrelse.
– Det krävs ett engagemang, det krävs tid och det krävs intresse, säger Göran Blomqvist.
– Det är nu en ekonomisk förening och man har ett gemensamt intresse, och det är att förvalta fastigheten, säger Ingvar Göteson.
Sedan 2002 har det tillkommit ungefär 1300 kooperativa hyresrätter i Sverige, många av dem finns i Halland. I år har Laholmshem färdigställt två projekt, Agnes Park i centrala Laholm och Strandbyn i Mellbystrand. Och Falkenbergs Bostads AB är inte främmande inför att starta fler föreningar.
Reporter: Mattias Jansson