Öresundstågen står stilla på Västkustbanan från fredagskvällen klockan 18. Foto: TT

Stormen Otto påverkar trafiken – tåg, flyg och båt stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga resor med Öresundstågen på Västkustbanan ställs in från fredagskvällen. Även båt- och flygtrafik påverkas av stormen Otto.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Trafikverket har beslutat att stänga delar av Västkustbanan.

– När det blåser så kraftigt finns det risk att det blir skador på våra anläggningar, att det faller träd eller att ledningar går av och då riskerar folk bli sittandes på tåg och det vill vi undvika, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Stormen Otto

Vid lunchtid under lördagen kommer järnvägen att vara öppen igen och det här en säkerhetsåtgärd, enligt Trafikverket.

Ingen ersättningstrafik mellan Göteborg och Malmö

Det kommer inte att erbjudas någon ersättningstrafik på sträckan mellan Göteborg och Malmö.

– Det handlar om säkerhet för busschaufförerna, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Flera resor med SJ:s tåg på sträckan påverkas också.

– Fyra avgångar från Göteborg och Malmö ställs in idag och även flera resor imorgon. Det kommer inte gå någon ersättningstrafik, säger Jonas Ohlsson, presskontakt på SJ.

Flera andra sträckor påverkas

Mellan Halmstad och Värnamo beräknas tågstoppet pågå från 16:30 på fredagen till klockan 12 på lördagen. Ersättningsbussar kommer att ersätta trafiken på den här sträckan – om vädret tillåter.

Västtågen mellan Varberg och Borås ställs in från klockan 14 på fredagen till lördag klockan 08. Även här sätts ersättningsbussar in.

Flyg och båttrafik ställs in

Under kvällen ställs ett flyg från Halmstad till Stockholm in, enligt Halmstad city airport.

– Sen har vi ett charterplan med planerad ankomsttid strax efter 20.00 som vi inte vet om vi kommer kunna ta emot ännu, säger Magnus Edman, flygplatschef på Halmstad city airport.

Även färjetrafiken i Kattegatt påverkas. Stena line kommer att ställa in en tur mellan Halmstad och Grenå till följd av den kraftiga vinden.

Går upp i stabsläge

Hallandstrafiken har gått upp i stabsläge till följd av ovädret.

– Vi höjer beredskapen på informationsenheten för att kunna uppdatera med den absolut senaste informationen till kunden, säger kommunikatören Yasmine Möllerström Henstam.

SMHI varnar: Stormen Otto drar in över södra Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu drar stormen Otto in över Sverige och SMHI har utfärdat en rad varningar. Hör SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt om helgens väder: ”Inte omöjligt att vi når upp i orkanstyrka närmast kusten” Foto: Kent Even Grundstad/TT och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Otto

Mer i ämnet