Hör SVTs reporter sammanfatta några av era berättelser. Foto: SVT

Flera som har liknande historier om Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Efter inslaget om Josefine som bröt ryggen och krävs att jobba heltid är det många som berättat liknande historier. Här sammanfattar vår reporter.

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Socialförsäkringen som inte vill delta i en bandad intervju, utan har velat ta intervjun via mejl. Simon Andersson är Socialförsäkringsministerns pressekreterare och har tagit del av rapportering om Josefine. 

– Jag blir djupt oroad när jag får ta del av berättelser där människor inte får det stöd det behöver. När samverkan mellan myndigheter brister är det ytterst individen som får betala priset. Så kan vi inte ha det, säger Simon Andersson pressekreterare.

Vad gör ni för att undvika sådana här situationer?

– Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har fått tydliga uppdrag och har goda förutsättningar att gemensamt se till att ett gott stöd kan ges och att ingen faller mellan stolarna, säger Simon Andersson pressekreterare.

Utredning ska se över regelverket

Just nu pågår även en utredning där man ska se över regelverket för sjukförsäkringen. Den ska även se över försäkringsskyddet för den som har tillfällig anställning samt hur sjukförsäkringen ska skapa möjligheter till sysselsättning. Hittills har man i utredningen kommit med förslag på hur särskilda skäl kan fungera i sjukförsäkringen – alltså det som skjuter upp prövningen av arbetsförmåga mot ett normalt förekommande arbete när rätten till sjukpenning prövas.

– Regelverket ska ge ett gott stöd åter till hälsa och arbete igen, säger Simon Andersson pressekreterare.

I klippet ovan nämns några av de historier som ni berättat.

Nedan kan ni läsa hela chatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.