Tommy körde efter vargen med sin bil och lyckades filma när den korsade en väg för att sedan lunka iväg. Den springer bland annat förbi en häst. Foto: Tommy Eriksson

Flera vargrapporter i Halland – här fångar Tommy rovdjuret på film

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en ovanlig morgonpromenad när Tommy Eriksson i Rolfstorp, Varbergs kommun, skulle ut med sin tax på måndagen. Bara femtio meter från sin bostad stötte han ihop med en stor varg.

– Klart det var speciellt, säger han.

Det var vid niotiden som det udda mötet inträffade.

– Den var 25 meter ifrån mig och rörde sig mellan husen. Det var tydligt att det inte var en hund med tanke på storleken, säger Tommy och tillägger att vargen verkade lugn.

Oroar sig för tamdjuren

Tommy återvände hem, satte sig i bilen och körde efter vargen. Det var då han lyckades fånga den på film.

– Jag har aldrig sett en varg i det vilda förut, säger han.

Martin Broberg, rovdjursexpert på Länsstyrelsen i Halland, bekräftar att det är en varg som rört sig området i Varbergs kommun.

– Telefonen har gått varm under dagen och jag har fått in flera bilder på den, berättar han.

Sågs vid fårfarm

Redan under söndagen kom observationer från Västra Götalands län. Vargen verkar vara på väg söderut. Klockan 11 på måndagen sågs den vid Öströö fårfarm i Tvååker, även det i Varbergs kommun.

– En varg väcker alltid oro hos många, framförallt tamdjursägare. De som har djuren ute borde öka tillsynen och se över sina stängsel, säger Martin Broberg.

Här ovan kan du se Tommys klipp på vargen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.