Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kritiserar flickans advokat Hanna Spets skollagen. Hon menar att det inte ska finnas utrymme för tolkning. Foto: SVT/Truls Wallin

Flicka utsattes för våldtäkt – tvingades gå i samma klass som misstänkte förövaren

Uppdaterad
Publicerad

Under en pågående polisutredning om våldtäkt tvingades en tonårig flicka att gå i samma klass som den misstänkte förövaren på en skola i Halland. Anledningen är att olika delar av skollagen krockar, svarar skolledningen.

– Ett systemfel, säger Hanna Spets, flickans advokat.

Våldtäkten inträffade utanför skoltid och i dag är pojken dömd i både tingsrätt och hovrätt.

Innan domen föll kämpade flickans familj för att hon inte skulle behöva möta sin förövare i klassrummet, men på grund av ”en krock i skrivningarna” i skollagen menade skolan att de inte kunde flytta på pojken. Istället erbjöds flickan att flyttas till en skola i en annan stad.

”Olyckligt” skriver skolan i ett svar till SVT Nyheter Halland, och hävdar samtidigt att de inte hade kunnat agera på något annat sätt.

Flickans mamma har anmält händelsen till Skolinspektionen.

I klippet hör du vad flickans advokat anser om den situation som uppstod i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.