Flyktingar utmaning för folktandvården

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Halland bemannar upp för att möta behovet från asylsökande.

Folktandvården står inför utmaningar nu när allt fler asylsökande väntas till Halland i höst. Enligt tandläkare så har många asylsökande dålig tandhälsa. Och detta är något man märker bland barn på Nyhem i Halmstad.

Sanda Duratovic jobbar som tandhygienist på Nyhem i Halmstad dit patienter från till exempel Somalia kommer. Hon träffar barn och unga som aldrig lärt sig om det viktiga med att borsta tänderna.

– Vi får rotfylla tänder för vissa barn och vi får göra mer omfattande behandlingar än vad vi gör för svenskfödda barn, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Andra kostvanor

Många har också helt andra kostvanor än svenska barn enligt Sanda Duratovic. Det märker hon eftersom många har karies.

– Det är mycket socker i te till exempel vilket vi kanske inte växer upp med. Och sen har vi en vana att borsta tänderna, men många har inte den vanan och vi måste förklara kostvanor. Allt sådant som svenska barn får vid ett års ålder, säger Sanda Duratovic.

700 asylsökande till Oskarström

Nu bemannar Region Halland upp i områden där man förväntar sig ännu fler asylsökande. I Oskarström anställs ytterligare en läkare för att möta det behov som uppstår när 700 asylsökande flyttar in i boendet i Spenshult. En av utmaningarna blir att tidigt sprida information om varför det är viktigt med tandborstning.

– Vi kanske ska prata på enkel svenska och använda bilder och filmer för att förklara saker. Vi har en god beredskap och kunskap att hantera det, säger Per Engstrand som är chef för folktandvården i Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer