Varför har världskonstnären en staty i Halmstad? Var Picasso ens personligen där? Svaren på dessa frågor svarar konstintendenten Joacim Eneroth på i klippet. Foto: Anton Johansson/Halmstads kommun

Picassostatyn fyller 50 år – följ med upp i byggställningarna när den renoveras

Publicerad

”Kvinnohuvud” eller ”Picassostatyn” i Halmstad fyller 50 år och ska restaureras för första gången sedan den kom på plats 1971. Arbetet väntas ta fyra veckor och kosta lika mycket som den kostade att sätta upp en gång i tiden, 250 000 kronor.

Statyn kom till Halmstad genom Stig Nordström och den norske konstnären Carl Nesjar. När statyn skulle sättas på plats skapade den debatt.

– Det var väldigt mycket synpunkter, folk tyckte att den var ful och för hög, den skulle ha blivit 18 meter. Kommunen bestämde sig till sist för att den fick vara 16 meter, säger Joacim Eneroth intendent för offentlig konst och samling i Halmstads kommun.

I klippet får du följa med upp i byggställningarna runt ”Kvinnohuvud” och höra om hur världskonstnärens verk hamnade i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.