Lars Bengtsson vill tydligt visa sin tomtgräns men Laholms kommun kräver att han tar bort skyltarna. Foto: Anders Fall

Lars Bengtsson vägrar ta bort sin skylt

Uppdaterad
Publicerad

Han tröttnade på hundbajs i gräsklipparen och att ungdomar sprang på hans strandtomt i Laholm. Skylten ”Privat område” ska få folk att lämna hans ägor ifred, men kommunen har sagt ifrån och kräver nu att Lars Bengtsson tar ner skylten som bryter mot allemansrätten.

Lars Bengtssons hus ligger på en före detta jordbruksfastighet på en höjd med utsikt över Lagan. Enligt ett gammalt servitut har kommunen anlagt en stig längs med vattnet på Bengtssons mark. Stigen har dock växt igen och många promenerar över Lars Bengtssons klippta gräsmatta längs vattnet.

– Jag är trött på att ta hand om hundskit som fastnat i min gräsklippare. Jag vill ha min tomt för mig själv, säger Lars Bengtsson som nu har satt upp skyltar med texten ”Privat område”.

Ingen hemfridszon

Ett klagomål till kommunen har lett till att Lars Bengtsson nu förelagts att ta bort sina skyltar vid vägen ned mot Lagan. Han har tre veckor på sig. Myndigheten bedömer att området inte är Lars Bengtssons hemfridszon och ska omfattas av allemansrätten. Inga skyltar får avvisa människor, till fots eller på cykel. Skyltarna ska bort.

– Det är ett glasklart ärende eftersom den delen av hans mark inte räknas som hemfridszon. Vi har valt att gå den hårda vägen med ett föreläggande att ta ner skylten, säger miljöhandläggare Patrik Nilsson på Laholms kommun.

LÄS MER: Skyltarna du inte får sätta upp

Ett föreläggande är ett formellt krav från kommunen. Inte en chans, menar Lars som överklagat till länsstyrelsen.

– Skyltarna blir kvar. Jag drar det här ärendet så långt det går, säger han.

Om man inte är nöjd med myndigheternas beslut gällande 16 § lagen om gaturenhållning och skyltning överklagas det till länsstyrelsen. Nästa instans är allmän förvaltningsdomstol och sista instans som kräver prövningstillstånd vid överklagan är kammarrätten.

Konflikt om gräsklippning

Det är inte bara skylten som upprört Laholms kommun. Tidigare blev det en konflikt då Lars Bengtsson började klippa den aktuella markytan med gräsklippare. Även då drev kommunen ett ärende gällande strandskyddet. De menade att Lars Bengtsson aktivt utvidgade sin tomtgräns.

Den gången fick Laholms kommun lägga sig då länsstyrelsen gav Lars Bengtsson rätt. Hans gräsklippning var inget hinder för människor att vistas i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.