Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Linda Aldrengran om hur det var när hennes barn fick sina npf-diagnoser och om kampen för att få rätt insatser. Foto: Elin Schwartz/SVT

Förälder till barn med NPF-diagnoser: ”Vi får kämpa för att bli lyssnade på”

Publicerad

Många föräldrar till barn med till exempel autism och adhd upplever att det är svårt att veta vart de ska vända sig för att få stöd från samhället – och också att det kan vara svårt att få insatserna. En av dem är Linda Aldengran, från Halmstads kommun.

– Denna veckan har jag suttit alla mina raster på jobbet och ringt runt, jag önskar att det fanns någon som var spindeln i nätet, säger Linda Aldengran, som har två barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, och hon sitter även i styrelsen för Riksförbundet Attention Halmstad-Hylte-Laholm.

Det finns flera olika stöd som man kan få, exempelvis insatser i skolan, ledsagar- och avlösarservice, informationsträffar och stödsamtal, men en enkät som Riksförbundet Attention har gjort visar att en stor andel av vårdnadshavarna är osäkra på vart de ska vända sig för att få stöd.

Många myndighetskontakter

En orsak är att det är flera olika myndigheter och instanser att ha kontakt med, exempelvis skola, Försäkringskassan, socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin.

I klippet berättar Linda Aldrengran om hur det var när hennes barn fick sina npf-diagnoser och om hur hon får fortsätta kämpa för att få rätt insatser för barnen.

Det visar Attentions enkät

Visa
  • 3 150 föräldrar och anhöriga deltog i enkäten, där endast 24 procent svarade att de alltid vet var de ska vända sig för att få hjälp eller stöd i frågor som rör barnets NPF.
  • Fyra av tio lägger 3-5 timmar per vecka eller mer på kontakter med myndigheter.
  • 27 procent svarade att de behöver stöd men inte har fått några insatser. 
  • 63 procent vet inte att de själva som anhöriga har rätt till stöd via sin kommun.
  • Enkätsvaren publicerades i juni 2019.

Källa: Rapporten “Man får kämpa för varje åtgärd – trots att anhöriga har rätt till stöd – en undersökning om situationen för föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)” från 2019

Läs mer på 1177 Vårdguiden

Här finns mer information om vilket stöd som du och ditt barn kan få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer