Susanne Thorsson i Okomes föräldraförening. Foto: SVT

Föräldraföreningar i Falkenberg kritiska till skolbeslutet

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg försvarar att beslutet fattats av hennes nämnd. Samtidigt är föräldraföreningarna, liksom oppositionen i kommunen, kritiska.

– Vi har haft tät dialog med kommunstyrelsen. och oppositionen har varit involverad i hela processen. Så jag kan tycka det är tråkigt att oppositionen inte har flaggat för detta under processen, säger Kerstin Angel (C).

Men har ni överskridit era befogenheter?

– Inte enligt de bedömningar och riktlinjer vi har haft i Falkenbergs kommun hittills.

Även föräldraföreningarna i Falkenbergs kommun är kritiska.

Skolan nödvändig

– Det behöver komma upp till kommunfullmäktige för det påverkar landsbygden enormt mycket inte bara i Okome utan även i Årstad, Fagered, Älvsered, säger Susanne Thorsson i Okomes föräldraförening.

– Hela inlandet påverkas av det här beslutet. Det vill ju till att det finns möjlighet att gå i skolan här om vi ska kunna locka fler familjer hit.

Föreningen är orolig att det här är ett steg i riktning mot en nedläggning av Okomeskolan. Och den oron kan Kerstin Angel (C) heller inte helt avfärda.

Många aktörer måste hjälpas åt

– Den risken lever vi med idag eftersom det är några av de här orterna som inte har en positiv befolkningsutveckling. Så oavsett så måste många samarbeta mycket för att det ska bli en annan utveckling. Man kan inte lägga hela det ansvaret på skolan. Många aktörer måste hjälpas åt och tro på de här bygderna, säger hon.

Ikväll kom beskedet om att de styrande i Falkenberg lyssnat på föräldrarna. Åtminstone delvis. Beslutet står visserligen fast men man väljer att skjuta upp omorganisationen till 2018.

Detta beslut är en direkt konsekvens av föräldrarnas oro, enlit Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.