Jämställdhetsindex sammanställs årligen av Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Indexet bygger på Försäkringskassans statistik och är ett sätt att mäta hur fördelningen ser ut mellan könen. Foto: Martina Holmberg / TT

Föräldrar i Kungsbacka bäst i Halland på att dela föräldradagarna

Uppdaterad
Publicerad

I Halland tar kvinnor i genomsnitt ut mer än dubbelt så många föräldradagar som män. Länets mest jämställda kommun är Kungsbacka och sämst är Hylte.

Under 2022 tog kvinnor i Halland ut 68,4 procent av dagarna medan män ligger på 31,6 procent. I Sverige kommer Halland på plats elva av 21 län i Tjänstemännens centralorganisations årliga Jämställdhetsindex. Det är fem placeringar sämre än året innan.

Jämställdheten i riket har blivit knappt en procent bättre. Men om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer det ta 70 år tills kvinnor och män delar helt lika på föräldradagarna, slår rapporten fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.