Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna från Halmstads kommun döms båda till fängelse för brotten. Se SVT:s reporter sammanfatta domen. Foto: Storyblocks/Texturelabs

Föräldrar låste in sina barn i källare – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En mamma och pappa i Halmstads kommun dömdes under onsdagen av Halmstads tingsrätt till fyra respektive fem års fängelse för att ha låst in sina barn i en källare. Pappan döms även för flera fall av misshandel.

Barnen ska ha blivit utsatta för inlåsningen vid olika tillfällen under en tioårsperiod. Något som ett av barnen berättade om för myndigheter 2021. Föräldrarna som tidigare suttit häktade döms nu till fängelse för olaga frihetsberövande av fyra av sina barn. Pappan döms som gärningsman och mamman döms eftersom hon brustit i sin roll som vårdnadshavare genom att inte ingripa.

Åklagaren nöjd

– Överlag är jag nöjd med resultatet, men det kan fortfarande finnas utrymme för högre straff, så jag ska överväga om jag ska överklaga, säger åklagare Erik Gunnerland Dahlbäck. Åklagaren som yrkat på åtta års fängelse för pappan säger att tingsrätten varit försiktiga när de räknat antalet tillfällen för misshandel och olaga frihetsberövande.

Föräldrar misstänks ha låst in sina barn i källare

Frias från misstankar om sexuellt ofredande

Förutom fängelse ska föräldrarna även betala skadestånd till barnen. Sammanlagt handlar det om drygt 1,3 miljoner kronor.

Pappan döms också för flera fall av misshandel av barnen. Föräldrarna frias däremot från misstankarna om sexuellt ofredande mot barnen, pappan frias också från grovt olaga hot.

Båda föräldrarna nekar till brott och har nu överklagat domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna misstänks för att ha låst in flera av sina barn i en källare. Här berättar vi vad som hittills är känt om fallet. Foto: Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrar misstänks ha låst in sina barn i källare

Mer i ämnet