Förare misstänks för brott efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan där en 65-årig omkom efter att ha blivit påkörd av en hjullastare i Ätrafors kan ha berott på fel på bromsarna. Nu misstänks föraren för vållande till annans död.

Det var i slutet på augusti som en 65-årig man omkom efter att ha blivit påkörd av en elva ton tung hjullastere som skenade ner för en backe och in i hans trädgård. Nu misstänks föraren för vållande till annans död.

Föraren satt inuti hjullstaren när den började rulla okontrollerat framåt. Han kunde inte bromsa och inte svänga och körde rakt på den 65 årige mannen så att han dog.

– Han är delgiven misstanke, men förnekar brott, säger Andreas Gabrielsson som är förundersökningsledare på polisens trafiksektion i Region Väst till Hallands Nyheter.

Fel på bromsarna

Polisens tekniska undersökning av hjullastaren visar nu att det sedan tidigare fanns brister i bromssystemet. Polisen avvaktar nu det slutgiltiga obduktionsprotokollet innan man lämnar över till åklagaren. Den misstänkte föraren, som är en halländsk man i 50-årsåldern, är också ägare till fordonet.

– Bristerna fanns på fordonet sedan innan, det har vår tekniska undersökning visat, därför bedömer jag att vi har tillräckligt för att en åklagare ska kunna väcka åtal, säger Andreas Gabrielsson till SVT Nyheter Halland.

Den misstänkte mannen menar själv att det fanns förmildrande omständigheter kring händelsen vilket polisen inte håller med om.

Polisen väntar nu på att få de sista uppgifterna från fordonsundersökningen. Därefter lämnas ärendet över till åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer