Svenska flaggan. Foto: TT

Förbjöd svenska flaggan – ville undvika att kränka

Uppdaterad
Publicerad

Rektorerna vid Söndrumsskolan i Halmstad backar från sitt uttalande att felaktig användning av svenska flaggan kan betraktas som ”hets mot folkgrupp”.

Det var under en maskerad i december 2014 som en elev ville klä på sig en uniform med den svenska flaggan. Han ville också bära ett låtsasvapen och spela musik som påminde om stormaktstid i bakgrunden.

Samma dag som händelsen inträffade gick skolan ut med ett internt meddelande. Av detta framgick bland annat att den svenska flaggan endast fick användas vid flaggdagar och vid internationellt utbyte.

Anmäldes till JO

På detta sätt ville skolan undvika att någon blev kränkt eller begick brott som kunde tolkas som hets mot folkgrupp. Det interna meddelandet togs bort efter något dygn, men rektorerna anmäldes ändå till Justitieombudsmannen (JO).

I ett yttrande till JO skriver nu Halmstad kommun att det inte föreligger någon anledning att klandra rektorerna vid skolan, eftersom man backat från uttalandet och dessutom tagit bort det interna meddelandet redan efter något dygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.