Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

Författarturné som väckte frågor

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har satsningen ”Hela Halland läser” ägt rum runt om i länet. Region Halland ligger bakom projektet där författare åkt runt till biblioteken för att samtala kring temat resande romer. Syftet är att öka kunskapen och diskutera kring resandefolk, romer och utanförskap.

Författarna Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson har under veckan besökt bibliotek och skolor för att prata med ungdomar om resandefolk, romer och utanförskap utifrån sin bok ”5768 visningar på Youtube”.

– Det har gått väldigt bra. Det finns ett stort sug bland ungdomar och ett intresse av ämnet. Men också mycket okunskap. Det är inte många som känner till att det finns olika grupper av romer, säger Ralf Novák-Rosengren som är uppvuxen i Halmstad.

100 elever ställde frågor

Författarduons bok har inriktat sig till ungdomar och Ralf Novák-Rosengren menar att det har varit bra diskussioner. På Kullaviksskolan pratade de med drygt 100 elever om temat. Eleverna hade på förhand läst boken och ställde många frågor.

– Vi fick många frågor om karaktärerna i boken. Till exempel hur det gick för dem sedan. Så nu har vi mycket att ta med till kommande böcker.

Under lördagen har turnén nått finalen – ett besök på stadsbiblioteket i Halmstad. Efter mötet blir det en musikföreställning.

– Jag hoppas att föräldrar tar med sina barn och kommer förbi, avslutar Ralf Novák-Rosengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.