Försäkringsbluffar i Halland: ”Kaninmannen” blev upprinnelsen

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på en 33-årig man från Halland som står upp och kramar en Lisebergsfigur trots att han påståtts vara delvis förlamad och rullstolsburen blev upprinnelsen till en polisutredning som visade att mannen och hans familj lurat Försäkringskassan på miljoner.

Förutom bilderna på mannen som i media fick smeknamnet Kaninmannen, hittade polisen filmer där mannen på en utlandsresa dansade obehindrat. Detta trots att hans familj under flera år avlönats som personliga assistenter år honom och över tre miljoner betalats ut i assistentbidrag. I januari 2010 döms 33-åringen till tre års fängelse för grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri sedan tingsrätten i Halmstad kommit fram till att han inte alls behövt den hjälp som påståtts, rätten menar att mannen spelat funktionshindrad. 33-åringens pappa döms även han till tre års fängelse medan mamman och systern döms till villkorlig dom.

Louise Sandborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.