Försäkringskassan kräver tillbaka nio miljoner för assistansfusk Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Försäkringskassan kräver tillbaka nio miljoner för assistansfusk

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten kräver tillbaka totalt 9,2 miljoner kronor i utbetalda ersättningar till ett assistansbolag i Halland. Detta efter att man kommit fram till att en kvinna, som fått assistans via bolaget, överdrivit sina hjälpbehov under nio års tid.

Försäkringskassan kom fram till beslutet efter att ha tittat närmare på kvinnans journaler från 2012, där det bland annat stod att kvinnan klarat av förflyttningar på egen hand och att hon dessutom haft en viss muskelstyrka när assistansen beviljades.

Assistansbolaget hävdar att man verkat i god tro och att man inte haft tillgång till kvinnans sjukjournaler men det argumentet håller inte menar Försäkringskassan.

”Ni borde ha insett att hennes hjälpbehov inte var så omfattande som beslutet om assistansersättning utgått från. Ni borde skäligen ha insett felutbetalningen”, skriver myndigheten i ett beslut.

Nu uppger bolaget att det kan tvingas gå i konkurs på grund av återbetalningskravet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.