Fredrik Rakar tror att modellen till en början kommer kräva mer av medarbetarna i Kungsbacka. Foto: SVT

Forskaren: ”Professionen får en starkare roll”

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Fredrik Rakar följer upp hur Trelleborgsmodellen fungerat hittills, och ser inga problem i att applicera modellen i Kungsbacka. Han tror snarare att det handlar om att införa ett nytt tankesätt hos medarbetarna – som enligt honom tjänar på modellen.

– Den kräver mer av chefer och medarbetare. Det går inte bara att gå till jobbet som vanligt nästa dag, säger Fredrik Rakar.

Forskaren lägger stor vikt vid att personer som söker försörjningsstöd ofta behöver hjälp med den ekonomiska biten – men inte alltid med de sociala åtgärderna. Han menar att Trelleborgsmodellen frigör resurser hos kommunen.

”Professionen får en starkare roll”

Socialarbetarna får större möjlighet att lägga tid på dem arbetsuppgifter de är utbildade för, och där de kan använda sin expertis.

– Är det någon som tjänar på det, så är det socialarbetarna. De slipper hantera saker som jag trodde de ville bli av med. Den här modellen förädlar jobbet. Professionen får en starkare roll, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.