Förskolepaviljonger en dyr lösning

Uppdaterad
Publicerad

Inhyrda paviljonger ska lösa förskolebristen i Halmstad centrum. En kortsiktig lösning menar barn och ungdomsförvaltningen.

– Det är ett dyrt alternativ, säger Richard Mortenlind förvaltningschef Barn och ungdomsförvaltningen.

I måndags beslutade Barn och ungdomsnämnden att nedläggningshotade Frennarps byskola blir kvar. Det innebär också att förslaget om nya förskoleplatser som var planerade i skolans lokaler läggs ner. Halmstad kommun måste därför lösa förskolebristen på annat sätt.

Richard Mortenlind, verksamhetschef på Barn och ungdomsförvaltningen meddelar att de nio förskoleavdelningar som saknas under 2014 kommer att hålla till i så kallade paviljonger.

En paviljong är ett modulhus som tillfälligt byggs upp och hyrs in av kommunen. Den årliga kostnaden för en förskoleavdelning i en paviljong är 1 miljon kronor årligen, dubbelt så mycket som kostnaden för en förskoleavdelning i en lokal som ägs av kommunen.

– Det här är en kortsiktig lösning eftersom vi måste tillgodo se den akuta efterfrågan som finns på förskoleplatser i stadsdelen centrum idag, säger Richard Mortenlind.

Fler ettåringar

Att bygga en förskoleavdelning kostar kommunen cirka 5.5 miljon kronor och tanken är att paviljongerna så småningom ska bytas ut mot mer permanenta lösningar. Men än så länge är inga beslut tagna och innan 2015 kommer inga nya förskolor att byggas inom stadsdelen. Under tiden kommer efterfrågan på förskoleplatser fortsätta att öka. Ungefär nio nya avdelningar kommer att krävas årligen fram till och med 2017.

Anledningen till att kommunen inte varit bättre förberedd menar Mortenlind är att prognoserna slagit fel.

– Det är många fler som väljer att bo kvar i städerna efter att de har fått barn och sen har det kommit till många fler ettåringar än vad vi trodde, säger Mortenlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.