Hör Christofer Lundholm (M) i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Förslag: Halmstad kan införa drogtester på gymnasieskolor

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september kan politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ta beslut om att införa drogtester på Halmstad kommuns gymnasieskolor. Om förslaget går igenom kan rektorer ges rätt att stänga av de elever som vägrar lämna ett drogtest.

– Elever ska vara trygga med att de kommer till en skola där andra elever inte är drogpåverkade, säger ordföranden Christofer Lundholm (M).

Enligt förslaget ska elever som misstänks använda droger rekommenderas att ta ett test. Visar testet positivt ska rektor ha rätt att stänga av eleven. Avstängning kan också bli aktuell om en elev vägrar att ta ett test.

I klippet ovan svarar Christofer Lundholm (M) på frågor om integritet och huruvida testet verkligen är frivilligt.

Är det rätt att gymnasieskolor drogtestar elever?

Molgan • Det finns en anledning till att ett drograttfylleri måste styrkas av ett blodprov.
Jag saknar diskussionen om hur det ska gå till rent praktiskt och hur man ska säkerställa att eleven verkligen är påverkad. Om motiveringen är att elever inte ska vara påverkade i skolan kommer det inte räcka med några simpla urinprov. Det kommer krävas både laboratorium och personal som kan ta blodprov.

Fick intrycket av att det inte är "frivilliga" blodprover som diskuteras.

Pinnat inlägg

Vi tackar härmed för många intressanta inlägg i denna chattråd om drogtestande i gymnasieskolan. Chatten är nu stängd.

Välkommen åter en annan dag - på ett annat ämne.

Pär • Det finns ingen anledning att se mellan fingrarna när det gäller droger överhuvudtaget.
Kontroll är det enda som gäller för att komma åt problemet .

Jesper • Det är så klart ett problem om folk är berusade på skoltid, men som flera har påpekat så behöver dessa människor hjälp och inte straff. Om man är påläst om berusningsmedel och beroendeproblematik så vet man att substansen i fråga bara är en del av problemet. Sociala faktorer som utanförskap och mental ohälsa är starkt korrelerat med övergången från bruk till missbruk. Ge ungdomarna en ärlig, nyanserad, och vetenskapligt grundad kunskap kring diverse substanser så att de kan göra informerade beslut. Släpp stigmat kring droganvändning så att eleverna vågar söka den hjälp de behöver. Om de självmedicinerar för ångest eller dylikt så kommer inte situationen bli bättre av att förlora sin gemenskap. Jag som molekylärbiolog är övertygad om att det farligaste med drogen cannabis är att bli påkommen av myndigheter. Moralpaniken KANSKE var legitim på 80-talet, men idag bör man veta bättre.

Marcus Gustavsson • Drogtester på detta vis är absolut fel. Detta kommer kosta en enorm mängd pengar som kan läggas på förebyggande arbete så att ungdomar inte hamnar bland droger från första början. Och tanken att stänga av en elev som visar positivt hjälper inte ungdomen alls, utan snarare tvärtom. Ungdomar skall ha vård, inte straff.

Morgan • Jag måste instämma med föregående talare Linnéa Tengqvist, vi måste förhindra att ungdomar använder droger som alkohol och cannabis.

Vi har åldersgräns på alkohol och det säljs i princip inte olagligt, vad kan vi göra åt cannabisen?

Linnéa Tengqvist • Vi ska göra allt vi kan för att förhindra att ungdomar använder droger. Finns inget positivt med droger!

A • Och tvångssteriliseringarna, skallmätningarna samt kravet att klä av sig naken framför okända personer - när kommer det tillbaka? Det handlar om rätten till kroppslig integritet, en rättighet som vi i Sverige var särskilt duktiga på att kränka, för inte så länge sedan.
Jag minns, det hände mig.

Mats Rutberg • Människan har några primära behov, att vara del i det sociala livet är ett av dom.

Vad händer om vi utestänger människor från detta, svaret är självklart.
Ifall nån brukar droger och blir avstängd så kommer drogbruket att eskalerar, oförståeligt att politiker inte förstår detta, skäms.

Cassandra • Så det komunen säger är att ungdomar som kanske inte ens är straffmyndiga, redan innan de kommit ut i arbetslivet ska segregeras från sina jämnåriga och få försämrade framtidsutsikter. Detta kommer med sannolikhet endast bidra till högre utanförskap och ett påbörjat missbruk. Då det bevisligen är stöd, hjälp och gemenskap man behöver för att inte dra sig till missbruk. Att alienera ungdomar så tidigt i livet hjälper ingen.

Morgan • "Klä av dig så att könet tydligt syns och urinera nu inför oss, i denna plastkopp, eller förlora din rätt till utbildning"

Sverige 2020 och inte Tyskland sent 30-tal. Upprepar, detta är alltså Sverige 2020 och INTE Tyskland på 1930-talet.

Ur förslaget

Arbetsgång vid misstanke om narkotikamissbruk/drogaktivitet (punkt 7 viktig)

1. Vid misstanke meddelas rektor och elevhälsan omgående som agerar enligt nedanstående

punkter.

2. Samtal med eleven om vad som föranlett misstanke.

3. Vårdnadshavare kontaktas om eleven är under 18 år. Möjlighet ges för eleven att först själv

berätta för vårdnadshavare. Är eleven över 18 år kontaktas närstående/försörjningsansvarig om

samtycke ges av eleven.

4. Är eleven uppenbart påverkad ansvarar skolan för att eleven hämtas från skolan av

vårdnadshavare alternativt att eleven kommer hem på ett säkert sätt. Polis kontaktas.

5. Vid misstanke om innehav och försäljning av droger under skoltid tillkallas polis.

6. Anmälan till Socialtjänsten görs enligt Socialtjänstlagen 14 kap. 1 § med syfte att elev och familj

ska få stöd att hantera situationen på bästa sätt.

7. Eleven rekommenderas drogtest som utgångspunkt för fortsatta stödinsatser. Avstår eleven att lämna drogtest eller är testet positivt har rektor rätt att stänga av eleven i enlighet med skollagen.

5 kap. §§ 17-21. Beslut av rektor att stänga av elev prövas hos Utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden.

8. Rektor kallar till möte med elev och eventuell vårdnadshavare för att diskutera framtida

åtgärder och uppföljning. I samråd med elev och vårdnadshavare upprättas en uppföljningsplan

för eleven.

Källa: Halmstads kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.