Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsa Montan, kommunikatör på Halmstad energi och miljö (Hem). Foto: SVT

Förslag: Personer som slarvar med sopor ska bötfällas

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads avfallsbolag (Hem) tycker att det slängs för mycket löst avfall i soptunnorna i kommunen. Nu föreslår de att en sanktionsavgift, alltså böter, ska införas för de kommuninvånare som slarvar med sitt skräp – något som kan bli verklighet till hösten.

Situationen har varit problematiskt i  den optiska sophanteringen sedan sommaren 2017 då de gröna matavfallspåsarna infördes i kommunen.

– Eftersom folk inte verkar förstå allvaret med att slänga löst eller inte knyta igen sina soppåsar ser vi sanktionsavgiften som en av få vägar som finns kvar. När det börjar kännas lite i plånboken tror vi att folk skärper till sig, säger Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

Privatpersoner som slarvar kommer först få ett antal varningar. Därefter blir det fråga om en bot på 200 kronor. Förslaget ingår i avfallstaxan 2020 som lokalpolitikerna fattar beslut om den 12 december. Blir det grönt ljus kan sanktionsavgifterna sättas i system till hösten.

Hallandsposten var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer