Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väröbacka ska byggas – nu är det dags att vi blickar framåt” så säger halländska riksdagsledamoten Christofer Bergenblock (C) i klippet ovan om förslaget på nya järnvägsstationen. Foto: Anton Johansson/ SVT

Förslaget: Ny tågstation mellan Varberg och Falkenberg

Publicerad

Bygg ytterligare en station på Västkustbanan mellan Falkenberg och Varberg – det föreslår Centerpartiet som redan nu vill starta processen.

– Vi ser ett stort behov för pendlare, säger halländske riksdagsledamoten Christofer Bergenblock (C).

I dagsläget finns sju tågstationer som innebär tågstopp för Hallandstrafiken. I juni beslutades det att det skulle byggas ytterligare en station i Väröbacka.

Och fler stationer betyder fler tågstopp.

– Det är trångt med tåg som det är. Vi kan inte klämma in fler extra tåg för tillfället. Fler stopp påverkar restiderna – såklart, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Hur ser möjligheterna ut för längre restider med befintligt tågsystem?

– Öresundståget kan inte stanna på fler stationer utan då får det vara ett annat tågsystem och något sådant kan bli aktuellt först under 2030-talet om det går att motivera resbehovet, säger Daniel Modiggård, chefsstrateg på Hallandstrafiken.

Föreslås i riksdagen

Förslaget, att bygga ytterligare en station på Västkustbanan i mitten av länet, har förts fram i Falkenbergs och Varbergs kommuner samt i Riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.