Klicka på klippet för att höra Pontus Wärnestål utveckla sin idé. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Förslaget: Permitterade ska hjälpa lärosäten kompetensutveckla

Publicerad

Bör den permitterade arbetskraften nyttjas för att hjälpa lärosäten att utveckla utbildningar och höja kompetensen? Det tycker Pontus Wärnestål, docent i informatik vid Högskolan i Halmstad.

– Lärosäten behöver input från näringsliv, från kompetent personal som kan hjälpa till att skapa utbildningar som matchar industrin behov, det hade varit förnämligt om korttidspermitterade personal fick möjlighet hjälpa oss, istället för att rulla tummarna, säger Pontus Wärnestål.

Han menar att regeringens stödpaket bör förtydliga sina riklinjer för vad den berörda arbetskraften får göra under permitterad tid. I regeringens stödpaket ingår korttidspermittering, vilket innebär att vissa arbetsgivare har möjligheten att minska anställdas arbetstid utan att säga upp personalen då staten går in med lönen för den tiden arbetstagaren inte jobbar.

I stödpaketet är det tydligt att personal inte får arbeta under permitterad tid.

– Det vore bra om det var tydligt formulerat att det är okej att delta i ett sådant här utbildningsprojekt, jag tror att det finns en risk att vissa arbetsgivare är försiktiga, så att det in ska uppfattas som att man arbetar på den permitterade tiden, säger Pontus Wärnestål.

Klicka på klippet för att höra mer om Pontus idé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.