Kvinnan ringde flera samtal både till domaren och polisen, något som de uppfattade som hotfullt och obehagligt. Foto: TT

Försökte påverka domares beslut – kvinna döms

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-åriga kvinnan förlorade vårdnaden av sina barn. Genom sms, mejl och samtal försökte hon få en polis att lägga ner utredningen och en domare att ändra domslutet. Nu döms hon vid Halmstad tingsrätt för två fall av förgripelse mot tjänsteman.

Händelserna utspelade sig under hösten 2017. Kvinnan förlorade en vårdnadstvist mot sin partner i Varbergs tingsrätt. Bara några dagar senare publicerade hon kränkande uppgifter om domaren på sociala medier. Hon ringde även och krävde att han skulle erkänna att han dömt fel, annars skulle hon göra en stor sak av fallet i media.

Förnekar brott

Via sms och nästintill dagliga telefonsamtal kontaktade hon även en polis för att få honom att lägga ner utredningen där hon förekom. Han upplevde det hela som obehagligt.

Kvinnan själv menar att hon i desperation vädjat om hjälp och förnekar att hon försökt hämnas eller tvinga någon till att ändra domen.

Tidigare dömd

Hon döms vid Halmstad tingsrätt för två fall av förgripelse mot tjänsteman eftersom hon försökt påverka de båda männen i deras myndighetsutövning. Hon åtalades även för att ha försökte påverka en tredje person – en kammaråklagare – men frias för det.

Förra hösten dömdes hon till ett års fängelse för en rad brott, bland annat misshandel, tre fall av olaga hot och åtta fall av hot mot tjänsteman. Tingsrätten bedömer att den tidigare utdömda påföljden även ska innefatta de senare två brotten hon nu dömts för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.