Brottsverktyget som användes för att neutralisera larmbågarna. Foto: polisen

Försökte stjäla kläder med aluminiumpreparerad bärkasse

Publicerad

I veckan greps två män i ett köpcentrum i Kungsbacka med en preparerad bärkasse. Nu åtalas männen för förberedelse till stöld.

Det var i tisdags som två män ertappades i köpcentret i Kungsbacka med en bärkasse preparerad med aluminiumfolie.

En väktare ska ha lagt märke till en av männen som var på väg att passera en butik inne i köpcentret. Mannen hade två bärkassar varav den ena fångade väktarens uppmärksamhet – kassen var enligt vittnesmålet av ett märke som inte fanns i varuhuset.

Efter en tids spanande ser väktarna hur mannen möter upp en annan man inne i en butik. När de lämnar butiken konfronterar väktarna männen och testar bärkassen. När kassen inte utlöser larmbågarna grips de båda männen.

Bärkassen var preparerad så att männen skulle kunna lägga larmade varor i den och föra ut dem ur butiken utan att larmet utlöstes. Enligt åtalet var kassen särskilt ägnad att användas som hjälpmedel vid brott. 

Hittade redskap i männens bil

Vid husrannsakan av männens bil hittar polisen flera redskap som misstänks användas för att preparera bärkassar och väskor. Bland annat aluminiumfolie, tejprullar, skruvmejslar och metallkrokar, som enligt förundersökningen neutraliserar larmfunktionerna. 

I förhör med polisen säger männen att de inte hade någon aning om att bärkassen var preparerad. De hävdar att de bott på ett vandrarhem i Danmark och tagit kassen av några killar där.

De båda männen åtalas nu i Varbergs tingsrätt för förberedelse till stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.