Foto: TT/SVT

Försökte stoppa sin kund från att köra rattfull – fick flera frakturer

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är en återkommande kund på apoteket som kvinnan jobbar på i Halmstads kommun. Hon visste att han hade problem med alkohol men inte att han brukade köra bil. Den här dagen såg hon dock att han satte sig i bilen och försökte därför stoppa honom.
– Jag har ångrat det civilkuraget så många gånger, säger kvinnan.

– Jag märkte att han var ostadig under fötterna och att han luktade alkohol. Han tappade sin käpp och jag fick följa med honom halvvägs ut för att ge honom den. Då såg jag att han var på väg mot bilen, säger kvinnan.

Mannen, som är i 60-årsåldern, sa dock att en kompis skulle köra honom.

– Men han satte sig i bilen. Då sprang jag ut och försökte tala honom till rätta då han hade sidorutan nerrullad.

”Jag kilades liksom fast”

Mannen vred däcken och kvinnans vänstra ben låstes fast.

– Det gjorde så fruktansvärt ont. Jag började skrika att han skulle backa så att jag kunde komma loss. Jag kilades liksom fast, säger hon.

Till sist backade han och kvinnan kom loss. Hon hamnade på marken och andra försökte få mannen att stiga ur bilen. Han körde trots det bara i väg.

– Han lämnade mig på marken.

Har blivit utförsäkrad

Kvinnan fick fyra olika frakturer i benet och fick ligga i gipsvagga på sjukhuset. Hon fick dessutom genomgå en operation för att sätta in metallplattor i benet.

– Jag var sjukskriven så länge att jag blev utförsäkrad. Därför har jag fått börja jobba 25 procent nu. Jag sitter i rullstol eller använder gåstöd på jobbet.

Mannen fortfarande kund på apoteket

Nu dömer Halmstads tingsrätt mannen för grov misshandel, grovt rattfylleri och olovlig körning till skyddstillsyn med särskild handlingsplan för att bli fri från sitt missbruk. Kvinnan får 12 000 kronor i skadestånd för sveda och värk.

– Det värsta är ju att han fortfarande kommer till apoteket som kund. Jag tycker inte det känns bra att eventuellt träffa honom, säger hon och fortsätter:

– Och de 12 000 kronorna räcker inte till någonting. Jag har fått flera månader förstörda och vet inte om jag kommer bli helt återställd någonsin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer