Första säsongen någonsin för HBK:s damlag

Uppdaterad
Publicerad

I över hundra år har Halmstads BK varit en klubb för manliga fotbollsspelare. 2016 är året när den traditionen bryts.

I mitten av april gör HBK:s första damlag någonsin seriepremiär. Och det är ingen tvekan om hur långt de vill nå.

– Allsvenskan är väl målet. Men i år ska vi ta oss upp till division tre, säger lagkaptenen Arbnora Robeli.

När är HBK:s damer i allsvenskan?

– Om sex år om vi går upp varje år. Ja, jag har räknat, svarar hon.

Är det rimligt?

– Det låter i alla fall roligt, svarar huvudtränaren Oscar Andreasson.

”Med och fightas i toppen”

I somras beslutade klubben att starta en damsatsning.

Efter provträningar i höstas är det nu en trupp på 39 spelare som kommer få starta sin klättring från botten av seriesystemet – division fyra.

– Vi har ingen uttalad målsättning i dagsläget. Men vi vet att vi är en elitförening så på sikt hoppas vi på att vi ska kunna ta steg uppåt, säger huvudtränaren Oscar Andreasson.

A-laget har under försäsongen vunnit både mot blivande seriekonkurrenter och mot lag från högre divisioner i träningsmatcher och DM-spel. Den 22 april är det seriepremiär mor Stafsinge borta.

– På pappret så ser det ut som att vi ska kunna vara med och fightas i toppen, fortsätter Oscar Andreasson.

Åtta lag har dragit sig ur

Samtidigt som HBK nu startar med två helt nya lag i seriesystemet har åtta andra halländska damlag i år lämnat återbud till seriespel, bland annat på grund av spelarbrist. Framförallt har flera andralag dragit sig ur.

Styrelsen för Hallands fotbollförbund ser inte tappet som alarmerande stort.

Kan det finnas ett samband mellan att HBK startar och tar spelare från andra klubbar? 

– Nej, vi har egentligen inte tagit några spelare utan vi har marknadsfört oss främst gentemot spelare som redan har slutat, säger Oscar Andreasson.

”Tappade motivationen”

Två som helt hade lagt av med fotbollen, men nu gör comeback i HBK:s färger är Amanda Johnsson-Haahr och lagkaptenen Arbnora Robeli. Båda har landslagsmeriter bakom sig i juniorsammanhang respektive albanska landslaget. Och båda hade elitsatsande lokalkonkurrenten Halmia som senaste klubbadress.

– Jag tappade motivitationen och tyckte inte att det var kul att gå ner och träna. Jag kände att det blev för mycket. Nu när det var lite nytt och nya folk så kände jag att jag var sugen igen, säger Amanda Johnsson-Haahr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.