Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka var egentligen de populäraste utbildningarna bland de halländska eleverna? I klippet får du svaret. Foto: Anton Johansson/SVT

Förstahandsvalen till gymnasiet gjorda – här är elevernas favoriter i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Söktrycket till de olika skolorna och utbildningarna i länet har varierat när det kommer till förstahandsvalen. På Osbecksgymnasiet har bara drygt 80 personer valt skolan som sitt förstaval, av totalt 203 platser.

Ett av de absolut populäraste programmen i länet är ekonomiprogrammet, men på Osbecksgymnasiet var det bara två personer som valde det som sitt förstaval.

– Vi får analysera detta när alla ansökningsperioder är klara och kanske titta på om vi kan marknadsföra vårt ekonomiprogram bättre, säger tf rektor för Osbecksgymnasiet, Charlotta Eroldsson.

Grupptryck påverkar

Elever på Osbecksgymnasiet är inne på att det ofta är kompisarnas val som påverkar vilken skola som man söker.

– Är det ett gäng på 10 grabbar som kommer överens om att de ska plugga i Halmstad, då märks det i statistiken, säger Matteus Kurtsson som läser tredje året på Osbecksgymnasiet.

I klippet ger rektor, Charlotta Eroldsson och två elever sin syn på varför få har sökt till Osbecksgymnasiet som förstahandsval

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.