Fortsatt kritik mot Region Halland

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill ett av de företag som förlorade upphandlingen av leveranser av dos-mediciner att Region Halland gör en ny upphandling.

I Halland får cirka 6000 personer sin medicin levererad i dosförpackningar och det är Apotekstjänst som sköter leveranserna. Företaget vann upphandlingen i maj men det dröjde inte länge förrän man fick ekonomiska problem. I juli gick  Region Halland och Västra Götalandsregionen med på en förskottsbetalning på 25 miljoner kronor till Apotekstjänst.

Men enligt Apotekstjänst räcker inte detta. Och enligt  Gösta Bergenheim (M), ordförande i  regionstyrelsen i Halland, är regionen beredd att betala mer för leveranserna.

Nu vill ett av de företag som förlorade upphandlingen att upphandlingen görs om, i stället för att Region Halland går med på Apotekstjänsts krav om mera pengar.

Man borde fråga de två övriga aktörerna , dvs Svensk Dos och Apoteket AB , om någon av dem  kan ta över dos-leveranserna, menar Per Manell, styrelseordförande för Svensk Dos.

– Om vi hade fått ett nytt avtal hade vi kunnat ta över på ett par dagar! säger Per Manell.

– Det är ju farligt för hela omläggningen av dos-marknaden om någon part kan pressa upp priserna efteråt genom att sluta leverera, menar han.

Och på Region Halland förstår man kritiken.

– Med facit i hand kan man väl säga att upphandlingen lämnade en hel del övrigt att önska, säger Gösta Bergenheim (M) regionstyrelsens ordförande

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.