”Jag fick faktiskt en lägenhet på lottning”, säger Emelie Bergström (till vänster) som är en av många studenter i Halmstad som fått känna på svårigheterna med att få tag i studentbostad. Foto: SVT

Här är städerna i Sverige där det är svårast att hitta studentbostad

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad, Göteborg, Lund, Skövde, Stockholm och Visby. Det är städerna i landet där det är svårast att hitta studentbostad, visar Sveriges förenade studentkårers årliga bostadsrapport.

– Så klart tråkigt att folk inte kan vara på campus på grund av att de inte har någon bostad här, säger Johanna Sjögren, studenkårens ordförande i Halmstad.

Fyra högskoleorter får en förbättrad markering i rapporten – men flera studentkårer larmar att boendekostnaderna stiger.

I klippet ovan berättar studentkårens ordförande mer och några första årselever om hur de ser på boendesituationen för studenter i Halmstad.

SFS bostadsrapport

En studieort får en grön markering om den kan erbjuda studenter tryggt boende inom en månad, gul markering om den kan erbjuda tryggt boende under höstterminen, och röd markering om den inte kan erbjuda boende under höstterminen.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, är en sammanslutning av studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor. SFS har ett femtiotal medlemskårer vilka tillsammans representerar ungefär 350 000 studenter och doktorander.

Källa: Sfs.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.