Barnen trodde först att de hittat en delfin. Det visade sig vara en tumlare. Foto: Juhani Pikkumaa

Död tumlare i Nissan tros ha flyttats till Oskarström

Uppdaterad
Publicerad

Den tumlare som hittades död i Nissan under söndagen har troligtvis inte simmat dit själv. För att hamna där måste den nämligen ha tagit sig förbi tre kraftverk, vilket i praktiken är så gott som omöjligt.

Att stöta på en tumlare i havet kring Halland och västkusten är inte helt ovanligt. Däremot att hitta en död tumlare, cirka 2 mil från kusten, förbi tre kraftverk i ån Nissan, hör inte till det vanliga. Vatteninspektören på Länsstyrelsen i Halland, Hans Schibli helt omöjligt.

– Det skulle vara en biologisk världssensation. Det skulle betyda att den tagit sig in i Nissan, sen tagit sig över de tre kraftverken. Den skulle ha behövt hoppa över en byggnad som är 15 meter hög för att sen flyga ytterligare 15 meter för att landa där den hittades, säger Hans Schibli.

Vatteninspektören: Kan ha dumpats

Det är alltså inte troligt att tumlaren har tagit sig till Oskarström själv och hur den kom hit går egentligen bara att spekulera i.

– Det är någon som kanske hittat den längst kusten och sen dumpat den i Oskarström, säger Hans Schibli.

Tumlaren som nu hamnat hemma i garaget hos Juhani Pikkumaa kommer att bli förflyttad till Göteborgs naturhistoriska museum för undersökning inom snar framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Halmstad

Mer i ämnet