Johanna Samuelsson reagerar dystert på siffrorna från Rädda barnens senaste rapport. I klippet berättar hon om vad Frälsningsarmén gör och kan göra för att underlätta situationen. Foto: Anton Johansson/SVT

Sverige har högst relativ barnfattigdom i Norden – så märks det lokalt

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Rädda barnen visar att den relativa barnfattigdomen i Sverige är högre än i våra nordiska grannländer och särskilt svårt är det för barn som har minst en utrikesfödd förälder. Hos Frälsningsarmén i Halmstad märks ett högt tryck från barnfamiljer som är i behov av stöd.

I Sverige är skillnaden i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda barn störst i hela EU. Något som Johanna Samuelsson på Frälsningsarmén i Halmstad märker av varje dag.

– Det gör ont i hjärtat att det ska vara så beroende av var du växer upp, säger hon.

I klippet berättar kårledare Johanna Samuelsson på Frälsningsarmén om hur barnfattigdomen märks i Halmstad.

Relativ barnfattigdom

Relativ barnfattigdom innebär att hushållet som barnet lever i har en inkomst efter skatt som underskrider 60 procent av landets medianinkomst.

I Sverige är andelen barn som lever i relativ fattigdom 23,1 procent.

Lägst i Norden och i EU är Danmark på 13,2 procent.

Källa: Rädda barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.