Foto: SVT

Fredsmärken i fokus

Uppdaterad
Publicerad

3 500 peacemärken och 800 barn som tillsammans formade ett av dem. Så såg det ut i Varberg på onsdagen

Som en del i Varberg Calling for peace har barnen i kommunens grundskolor arbetat med fredsfrågor och idag var det stor final.

Det spikades och hamrades för fullt vid Södra Fästningshörnan på förmiddagen under onsdagen. Alla de peacemärken som eleverna har tillverkat skulle bilda ett konstverk i alla regnbågens färger. Eleverna var nöjda.

– I början tänkte man att det inte skulle bli så märkvärdigt, men sedan började man förstå mer och mer hur bra det skulle bli och nu är det verkligen kul, säger Stina Olsson.

Även om Varberg Calling for Peace pågår under hela veckan så är denna veckan speciell. Till helgen hålls Internationellt Fredsforum med bland annat nobelpristagre och fredsforskare. På torsdag kväll ordnar man rundvandring för nyanlända för att välkomna dem.

Är nästan gråtfärdig

Läraren Magnus Mossberg är högstadielärare i Varberg och ville gärna att barnen i grundskolorna skulle bli delaktiga i Varberg Calling for Peace. Han fick idén i våras till peacemärkena i våras och det blev bättre än han vågat hoppas.

– Jag är nästan gråtfärdig. Det ser fantastiskt ut, säger han.

Förutom att tillverka fredsmärken har eleverna sett filmer och haft föreläsningar och speciallektioner som rör fredsfrågor. De tycker att de lärt sig mycket och fått en annan syn på många saker.

– När jag tänker att jag har det jobbigt ska jag tänka att det finns andra som har det mycket värre, säger Wilma Johansson.

– Man vill få människor att öppna upp sig och färstå världen mer. Och också  få dem att vilja göra mer för att förändra den och göra den bättre, säger Otto Zander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.