Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allemansrätten är ifrågasatt för att folk inte sköter sig i naturen”. I klippet berättar Elver Åkesson om hur han tror man kan stärka förtroendet för allemansrätten. Foto: Peter Osterberger/SVT

Friluftsföreningen: Allemansrätten tas för given

Uppdaterad
Publicerad

Allmänheten måste visa mer hänsyn till allemansrätten. Det menar grundaren av friluftsprojektet Härliga Hjörnered i Laholm.

– Alla tar den för givet. Man får vistas i naturen men man ska inte skräpa ned, säger Elver Åkesson.

Den 20 september infaller allemansrättens dag i Sverige. Enligt paraplyorganisationen Svenskt friluftsliv har friluftslivet fått en svagare ställning i skolan. Något som friluftsföreningar i Halland säger sig märka.

– Det skulle inte vara fel med mer undervisning i skolan, säger Elver Åkesson, som i mer än 20 år drivit projektet Härliga Hjörnered som en sektion inom Friluftsfrämjandet.

Få aktiviteter som stimulerar friluftsliv

I en rapport från Svenskt friluftsliv visar att i nästan sex av tio kommuner innehåller idrottslektionerna ett begränsat antal eller inga aktiviteter alls för att stimulera friluftsliv.

I klippet berättar Elver Åkesson på Härliga Hjörnered om hur nyttjandet av allemansrätten fungerar hos dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.