Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går för Isabelle, 10 år, när hon lånar skridskor från Fritidsbanken i Falkenberg. Foto: Naima Abdi/SVT

Fritidsbanken i Falkenberg firar fem år – och slår rekord i utlåning

Uppdaterad
Publicerad

Januari 2024 blev en rekordmånad för Fritidsbanken i Falkenberg – som redan är uppe i 25 procent av förra årets totala utlåning. Fler grupper hittar hit, enligt verksamhetschefen.

2019 öppnades Fritidsbanken i Falkenberg och sen dess har antalet utlånade sport och idrottsprylar fördubblats år efter år.

I klippet ser du när Isabelle, 10, provar ut skridskor inför en friluftsdag med skolan.

Fritidsbanker fungerar som ett bibliotek där man kan låna sportprylar gratis i två veckor. Tanken är att göra sport och idrott mer tillgänglig för allmänheten.

– Det är för alla här och det kommer folk från olika socioekonomiska delar av samhället hit och lånar, säger verksamhetschefen Thorbjörn Johansson.

om Fritidsbanken

Den första Fritidsbanken öppnades 2013 i Deje, utanför Karlstad. I dag finns fritidsbanker i en tredjedel av landets 290 kommuner. Cirka 90 procent drivs och finansieras av kommuner. Källa Centrum för idrottsforskning.

I Halland finns fritidsbanker i Falkenberg, Halmstad och Laholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.