Christer Hansson, ordförande i Laholmsbuktens fritidsfiskare, är upprörd över lagförslaget som vill förbjuda nät och burar inom fritidsfisket. Foto: SVT

Fritidsfiskare i Laholm kritiska mot nytt lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsfiskare i Laholm är upprörda. De menar att traditionen att fiska för sitt husbehov är på väg att försvinna. Detta efter ett nytt lagförslag som säger att endast handredskap ska vara tillåtna för fiske på hobbynivå.

– Det skulle i värsta fall innebära att jag inte har möjlighet att fiska med nät, säger Christer Hansson, ordförande i Laholmsbuktens fritidsfiskare.

Vad skulle det innebära?

– Ja, då får jag väl fiska med handredskap. Men det är tråkigt eftersom husbehovsfiske är en tradition sedan stenåldern som nu riskerar att försvinna, säger han.

”Den genuina miljön försvinner”

Den halländska riksdagsledamoten Ola Johansson (C) har lämnat in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Han är oroad över hur lagförslaget skulle påverka länet.

– Det skulle innebära att våra kustsamhällen inte kommer se ut som de sett ut tidigare. Den genuina miljön skulle försvinna. Det skulle ta bort den kunskap som funnits bland halländska kustfiskare, säger Ola Johansson (C).

Fritidsfiske

Husbehovsfiske bedrivs oftast med mängdfångande redskap så som nät, ryssjor och mjärdar. Syftet är även här rekreation, men i stor grad även konsumtion av fångsten i det egna hushållet.

Sportfiske bedrivs endast med handredskap så som spö, lina och krok. Sportfiske kan vara ett missvisande namn eftersom syftet oftare är rekreation och avkoppling än sport och tävling.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.