Klicka på klippet för att följa med Sjöräddningen och höra om hur nya båtägare har fått larmen att gå öka markant. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Oerfarna och nyblivna båtägare ger sjöräddningen fullt upp

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Grötvik i Halmstad har tvingats rycka ut på omkring 50 procent fler larm i sommar jämfört med sommaren 2019. Två av tre larm handlar om nya och oerfarna båtägare som tvingats ringa efter hjälp.

RS Grötviks stationsansvarig Anders Lindvall vittnar om att det är flera nya båtägare ute på havet och att det tycks vara coronarestriktionerna som fått många att testa på båtlivet. Den nya trenden har dock fått konsekvenser, flera är oerfarna och denna brist på erfarenhet kan innebära livsfara.

I mitten av augusti ska Sjöräddningssällskapets huvudkontor sammanställa statistiken om antalet larm över hela riket. Men till SVT säger de redan nu att man märkt av en ökning av antalet larm i hela Sverige.

I klippet förklarar stationsansvarig Anders Lindvall om hur det har varit att mötas av nya båtägare ute i de halländska farvattnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.