Foto: SVT

Fullt utvecklad brand i industribyggnad i Harplinge

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut i en gammal industribyggnad i centrala Harplinge på måndagen. Byggnaden var helt övertänd när räddningstjänsten anlände och det fanns till en början spridningsrisk till intilliggande byggnader.

Larmet inkom klockan halv sju på måndagskvällen och räddningstjänsten ryckte ut med flera enheter till byggnaden, som ska vara ett gammalt tvätteri.

Under kvällen fanns det risk för spridning och det brann med öppna lågor.

– Boende säger att de sett folk springa härifrån idag, säger SVT:s reporter på plats.

Polis pratar med vittnen

Polisen har varit på plats och tagit emot vittnesuppgifter. Räddningstjänsten uppger att de körde runt i samhället för bevakning av gnistorna och den kraftiga röken.

Industribyggnaden som tidigare inrymt en kemtvätt står enligt boende på mark som utreds av myndigheter för att innehålla gifter. Harplinge samhällsförening har länge velat göra något åt byggnaden då den ligger mitt bland bostadshusen i bygden.

– Det är väldigt dramatiskt med mycket rök och gnistor, säger SVT:s reporter.

Strax innan klockan åtta på kvällen uppgav räddningstjänsten att de kommer låta byggnaden brinna ner.

– Vi har en prognos på tre timmar och därefter kommer vi att ha efterbevakning, säger Peter Karlborg.

Vad som är orsaken till branden är ännu oklart. Händelsen rubriceras som grov mordbrand, en rubricering som är vanlig vid denna typ av händelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer