En brand utbröt på onsdagen på Södra Cell Värö. Foto: SVT

Fullt utvecklad brand på Södra Cell

Uppdaterad
Publicerad

14 enheter från räddningstjänsten var på plats på Södra Cell i Värö i Varbergs kommun efter att en brand startat i en barktork.

– Nu kommer vi gå igenom för att se vilka skador som åsamkats, säger Jonas Eriksson, platschef vid Södra Cell Värö.

Larmet kom vid 18.30-tiden på onsdagskvällen.

– Det är en fullt utvecklad brand och vi har ingen kontroll på den i nuläget, sa då Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänsten, vid tidpunkten.

Södra Cell Värö tillverkar pappersmassa. Bark är en biprodukt som torkas och säljs till fjärrvärmeverk i Sverige. Och det var i barktorken som det brann.

– Den är skadad. Men hur skadad den är håller vi på att gå igenom. Den stoppades när branden pågick.. Det viktiga är att ingen person blev skadad, säger Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö på torsdagsförmiddagen.

Vet ni vad som orsakade branden?

-Nej. Det är också något vi får titta på, säger Jonas Eriksson.

Branden ska ha startat i en barktork och initialt fanns uppgifter om att branden spred sig. Men vid 19.15-tiden uppfattade räddningstjänsten branden som kontrollerad.

– Vi har slagit ner den men det brinner fortfarande. Branden är innesluten under något plåttak och det finns ingen spridningsrisk, sa Johan Wallin.

”Tar alltid tid”

Enligt hans uppgifter är skadan begränsad till platsen för barkhögen.

– Vi ska försöka starta upp bandet som transporterar barken för att komma åt att släcka. Klart att branden kan blossa upp men det går i rätt riktning, sa Johan Wallin, strax innan halv tio på onsdagskvällen.

Räddningstjänsten lämnade Södra Cell vid 00.45.

– Då bedömde man att det var lugnt och släckt. Då tog personal på plats över själva och bevakade, säger Conny Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.