Foto: SVT

Fusket minskar på Högskolan i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler studenter stängs av för fusk på landets universitet och högskolor. Men i Halmstad stängdes bara en student av förra året.

– Vi har stuckit ut på alla möjliga håll, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.

På tre år har antalet avstängningar på lärosätena som nyhetsbyrån TT granskat ökat med 37,5 procent. Totalt tog de 33 universiteten och högskolorna som ingår granskningen beslut om 733 avstängningar för fusk under förra året.

Halmstad sticker ut

Fyra mindre lärosäten stängde inte av någon under fjolåret. Handelshögskolan i Stockholm och Högskolan i Halmstad stängde bara av en person vardera. För Halmstad är det en dramatisk minskning från att ha legat på mellan 16 och 20 avstängningar om året under 2012–2014.

– Vi har stuckit ut på alla möjliga håll, säger Brita Lundh, studieadministrativ chef på Högskolan i Halmstad.

Hon nämner flera faktorer som lett till minskningen. Dels fuskas det inte lika mycket, dels är skolan tydligare gentemot studenterna vilket lett till mindre omedvetet fusk.

– Uppgifterna för studenterna var otydliga, det var ett gränsland huruvida det var plagiat eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.