Skräpet i havet ska motverkas med pengar från HAV. Foto: TT

Fyra miljoner kronor mot skräp i havet

Uppdaterad
Publicerad

Totalt fyra miljoner kronor ger Havs- och vattenmyndigheten (HAV) till ett EU-projekt för att minska på kasserade fiskeredskap och spökgarn i både Östersjön och på Västkusten.

– En viktig del i arbetet är att öka medvetenhet och kunskap hos alla som fiskar för att ändra inställning och beteenden. Projektet ska också resultera i rekommendationer för en reglering av förebyggande åtgärder på nationell nivå, säger Thomas Johansson, chef för enheten havsplanering och maritima frågor, HAV. 

Projektet som heter ”Ren kustlinje” är ett projekt inom EU:s Nordsjöprogram och har 34 projektpartners från Sverige, Norge och Danmark.  

– Problemen med marint skräp i Västerhavet är i många fall gemensamma för länderna i området varför även åtgärderna för att minska marint skräp kan vara gemensamma. Utbyte av både kunskap och erfarenhet mellan parterna är väldigt viktigt, säger Thomas Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräpkusten

Mer i ämnet