Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Richard Mortenlind är utbildningschef i Laholms kommun och var en av de som tog fram förslagen. Foto: TT/SVT

Fyra skolor i Laholm kan komma att stängas

Publicerad
Laholm växer och för att skolan i framtiden ska kunna möta behovet har utbildningschef Richard Mortenlind lagt fram fyra olika förslag. Samtliga förslag skulle innebära att fyra skolor läggs ned.

Fleratalet skolor i Laholms kommun kan komma att läggas ner. Istället ska kommunen satsa på större skolor. I alla fall enligt den utredning som utbildningschef Richard Mortenlind tagit fram för hur Laholms skolor ska se ut till år 2030.

-  Större skolenheter ger förutsättningen för att kunna klara personalförsörjningen av lärare, fritidspedagoger och andra personalgrupper. Vi ska klara av att försörja skolorna med närvarande skolledare som kan leda och styra skolans utveckling, vilket är något vi har svårt med idag, säger Richard Mortenlind.

Fyra skolor kan läggas ner

De skolor som kan komma att läggas ner i planerna på grund av planerna att skaffa färre men större skolor är: Ahlaskolan, Genevadsskolan, Vallbergaskolan och Hishultsskolan.

Förslagen ligger nu bordet, men det är kommunens politiker som nu ska ta besluten. Och kommunstyrelsens ordförand Erling Cronqvist (C) är redan nu tveksam till delar av utredningen, framförallt att den relativt nybyggda Hishultsskolan ska läggas ner.

– Hishult har växt för att vi vågade att skaffa en skola där. Att då lägga ner den tror jag att man som hishultsbo blir väldigt förvånad. Först bygga och satsa och sen lägga ner finns inte på kartan för min del, säger Erling Cronqvist (C).

I klippet ovan ser du Richard Mortenlind berätta vad som ska bli av skolorna om de läggs ner och Erling Cronqvist om förslaget.

Skolutredningens fyra förslag

Visa

1. Mellbystrandsskolan byggs ut till en F-9-skola, med plats för 585 elever.

2. Förslag om att bygga en F till 9 skola med plats för minst 652 elever i Skummeslövsstrand. Även en ny årskurs 7 till 9 skola vid järnvägsstation.

3. Förslag om att Skottorpsskolan ska byggas ut till en F-9 skola med plats för 770 elever. Förslaget innefattar då också att Skottorps förskola byggs på Haga och en ny 7-9 skola vid järnvägsstationen.

4. En helt ny 7-9 skola som byggs i Skummeslösstrand med plats för minst 449 elever och Skottorpsskolan behöver få plats för minst 537 elever. I detta förslag så vill man också bygga Skottorps förskola på Haga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer