Foto: SVT/Anders Fall

Gångbron vid stadsbiblioteket öppnar tidigast till midsommar

Publicerad

Det kommer att dröja länge innan gångbron vid stadsbiblioteket i Halmstad kan öppna igen efter branden som utbröt under nyårsnatten.
– I bästa fall kan vi öppna vid halvårsskiftet men då är det nog optimistiskt kalkylerat. I värsta fall får vi ersätta bron helt, säger Anders Thorén, teknik- och fritidsförvaltningens chef.

Efter att teknik- och fritidsförvaltningen under tisdagen varit och inspekterat gångbron vid stadsbiblioteket i Halmstad har de nu konstaterat att skadorna är omfattande.

– Vi kan konstatera att skadorna är värre än vad vi befarade. Rent visuellt kan man ju se att stålkonstruktionen är kraftigt påverkad, säger Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.

Vad krävs för åtgärder innan man kan öppna bron igen?

– I värsta fall får vi ersätta bron helt, alltså byta ut den.

Öppnar tidigast till midsommar

Det var under nyårsnatten som kablar under gångbron vid stadsbiblioteket började brinna. Rökutvecklingen var kraftig och räddningstjänsten uppmanade boende i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster.

Halmstads kommun har nu kontaktat en extern konsultfirma som ska göra en ordentlig undersökning. Men redan nu kan man konstatera att det kommer att dröja innan bron kan öppna för cyklister och fotgängare.

– I bästa fall kan vi öppna vid halvårsskiftet men då är det nog optimistiskt kalkylerat.

LÄS MER: Gångbro i Halmstad i brand

Och i värsta fall?

– Jag har inte vågat tänka på det. I värsta fall kan det handla om en betydligt längre tid.

Hur påverkar det Halmstadsborna?

– Vi vet att det är ungefär 1.000 cyklister som cyklar på bron varje dag och vår bedömning är att lika många fotgängare går där varje dag så det kommer att påverka väldigt många människor. Det var många kom fram och uttryckte sin ledsamhet när vi var där idag, avslutar Anders Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer