Här är flytgödselbrunnarna som riskerar att rinna över och sprida flytgödsel till närliggande vattendrag och i förlängningen till Ätran. Foto: Falkenbergs kommun

Gård riskerar 50 000 i vite för överfulla gödselbrunnar

Publicerad

En gård i Falkenbergs kommun riskerar vite på totalt 50 000 kronor om inte gårdens flytgödselbrunnar töms. Annars riskerar vattendrag att övergödas, enligt miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Det är kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd som nu kräver omedelbara åtgärder. Detta eftersom flytgödselbrunnarna riskerar att rinna över och sprida den näringsrika flytgödseln till närliggande vattendrag och i förlängningen Ätran.

– Konsekvensen blir att vattendrag riskerar att övergödas, säger miljö- och hälsoskyddsförvaltningens chef Anders Ramberg till SVT Nyheter Halland.

Har sju dagar på sig

Tömningen ska vara påbörjad inom sju dagar, annars hotar vite på 20 000 kronor. All flytgödsel ska även vara borta från de aktuella brunnarna senast 20 november, annars riskerar gården ytterligare 30 000 kronor i vite.

Enligt kommunen kan flytgödseln transporteras till tomma gödselbrunnar på andra gårdar i väntan på att få spridas på åkrarna till våren. Kommunen kräver även dokument som visar var flytgödseln deponeras.

Länsveterinären larmad

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen påträffade även kadaver av döda djur vid sin inspektion på gården och har därför gjort en anmälan till länsveterinären.

Länsveterinären kan i dagsläget inte kommentera ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer