Läckan stoppades och räddningstjänsten kunde slappna av. Foto: Jesper Larsson

Gasläcka vid Kvibille mejeri

Uppdaterad
Publicerad

Mejeriet i Kvibille påverkades då en gasledning grävdes av under arbete med fiber.

Räddningstjänsten från Halmstad och Getinge sattes in för att få stopp på läckan genom att hitta de ventiler som kontrollerar den läckande ledningen. Naturgasen som sipprade ut används till att värma upp delar av verksamheten i osttilverkningen på mejeriet i Kvibille. Gasen är ofarlig att andas in, men en cigarett hade kunnat ställa till det.

– Vi har bildat ett riskområde 100 meter runt läckan. Vindarna är till vår fördel. Gasen driver inte iväg utan går rakt upp, sa Peter Kvarnström, räddningstjänsten i Halmstad, vid lunchtid.

På grund av läckan stängdes Göteborgsvägen genom Kvibille av under ett par timmar vid lunchtid.

Explosiv gas

Mejeriet hann aldrig evakueras och Räddningstjänsten kunde avbryta arbetet cirka en timme efter larmet. Riskområdet sänktes till 15 meter och EON anlände för att laga läckan. SVT fick några ord med Räddningstjänsten på plats.

– I samband med att de håller på att gräva ner fiber för datatrafik har man lyckats att gräva av en gasledning, säger Lars-Inge Johansson,  insatsledare Räddningstjänsten.

Hur farligt är det?

– Det är bara om det uppstår en gnistbildning som det kan bli en brand.

Är det vanligt nu när det grävs ner mycket fiber att man orsakar sådana här läckage?

– Ja, det får jag lov att säga även om vi har varit rätt förskonade i Halmstad. Det borde inte hända men det förekommer relativt ofta, säger Lars-Inge Johansson, insatsledare Räddningstjänsten.

Hundra kunder påverkades

Närmare hundra av EONs kunder, blanda annat mejeriet, drabbades av gasläckan som enligt Halmstads stadsnät ska ha orsakats av en så kallad jordraket. En luftdriven slaghammare som kommit ut ur sitt spår. Ironiskt nog satt Halmstads stadsnät och teknik- och fritidsförvaltningen samtidigt i ett möte om ämnet – ovetandes om olyckan.

– Det kändes ganska snopet när vi kom ut efter att ha diskuterat riskerna kring att använda det man kallar för tryckning i anslutning till gas och även för högspänningar, säger Eric Ericsson, vd Halmstads stadsnät.

Vad var det ni kom fram till på mötet?

– Vi kom fram till att vi nu kommer att åka ut på måndag och göra en ny besiktning och få nya tillstånd för att förhoppningsvis gräva istället, i område där de här riskerna finns, säger Eric Ericsson, vd Halmstads stadsnät.

Vanligt att ledningar grävs av

I samband med att byggnationen av fibernätet accelererat under de senaste åren är det vanligt att elledningar grävs av. Runt om i landet handlar det åtminstone om någon gång i veckan, enligt EON elnät. Brott på gasledningar är däremot inte lika vanligt men det händer. Jordraketer är en återkommande anledning men det kan också handla om slarv.

– Framförallt när det gäller gammal infrastruktur är det inte alltid mätt in ordentligt på ett kartunderlag. Många gånger handlar det mycket om okunskap, man vet helt enkelt inte om att det finns där. Men jag kan inte påstå att det har varit speciellt mycket i förhållande till hur mycket det faktiskt grävs, säger Eric Ericsson, vd Halmstads stadsnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.