Ana Carolina Fleming målar på sitt verk på Stationsvägen i Veddige. Foto: Privat

Gatukonsten flyttar ut på landsbygden

Publicerad

Kvinnliga gatukonstnärer måste få mer utrymme. Och mer betalt. Det menar initiativtagaren Ali Davoodi som tillsammans med Varbergs kommun ser till att åtta konstnärer målar ett varsitt verk runt om i kommunen.

Gatukonst på landsbygden. Det kommer bli mer av den varan i Varbergs kommun under hösten. Just nu målas det just nu för fullt av åtta kvinnliga konstnärer på sju orter. Det är gatukonstprojektet Art made this som dragit igång och kommer att pågå resten av månaden.

– Ett av målen är att lyfta fram kvinnliga gatukonstnärer. Tyvärr förväntas den här typen konst ofta vara gratis. Inställningen är inte sällan att ”här har du en liten yta att arbeta med. Du får inget betalt men du får synas”, säger Ali Davoodi.

200 ville vara med

Konstnärerna kommer från, eller har koppling, till Varberg och får 1.400 kronor per målad kvadratmeter. Intresset att vara med var stort. Ali Davoodi berättar att 200 kvinnor anmälde intresse. Av de valdes åtta ut.

Vad målar konstnärerna på?

– Olika fasader. Det kan vara allt ifrån stora elskåp, skolfasader till ladugårdar.

På fredagsförmiddagen drog projektet i gång. I november ska allt vara klart då är det dags för en rullande vernissage när bussar kommer att åka runt i kommunen och stanna till vid konstverken.

Här hittar du konstverken:

Visa

Kungsäter skola, Kungsäter

Skräddaregatan, Tvååker

Ekekullens äldreboende, Rolfstorp

Åkulla friluftsgård, Åkulla

Fasad vid tågstationen i Veddige

Bosgårdsskolan, Tvååker

Buaskolan, Bua

Ankarhallen, Träslövsläge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer