• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Foto: S

Skolan kan ha gjort elever sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten om luftmätningar på Getingeskolan är nu klar. Den visar på få avvikande resultat i inomhusmiljön men undersökningarna fortsätter. – Vi tror att miljön har ett samband med hälsoproblemen, säger Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

I nuläget är mätningar gjorda på utvalda platser på Getingeskolan.

– Hittills har vi inte hitta något som sticker ut, säger konsulten Rolf Andersson i ett pressmeddelande.

Rekommendationen är ändå att utreda vidare och det har fastighetskontoret beslutat att göra. Pauline Broholm Lindberg är chef på barn- och ungdomsförvaltningen och hon tror att det trots allt finns problem med Getingeskolan.

– Vi tror att det finns ett samband mellan elevernas och personalens mående. Därför har vi också gått vidare med ett frågeformulär till elever, personal och vårdnadshavare, där de får beskriva hur de mår. Det är inte alltid att man med hjälp av tekniska undersökningar kan bevisa hälsoproblem, säger hon.

Eleverna fortsätter på Plönninge

När Getingeskolan evakuerades tidigare i höst flyttade eleverna till Plönninge och planen är fortfarande att de ska vara där tillsvidare.

– Jag kan inte uttala mig om något annat. Det är politiska beslut som avgör hur man vill gå vidare nu, säger Pauline Broholm Lindberg

Undersökningar visar i nuläget på synliga skador i högstadiedelen efter ett vattenläckage. Avvikande lukt finns i delar av skolan och på en del ställen tyder kontrollen på att det finns fukt under golven. Men luftmätningarna visar inte på höga halter av mögelsporer i inomhusluften.

– Resultaten från skolbyggnaderna gör inte att det ringer några medicinska varningsklockor. Det finns inga konstiga ämnen i luften. Men man vet erfarenhetsmässigt att barn som redan utvecklat en allergi är känsligare och det finns klara indikationer på att man måste vidta åtgärder i byggnaden, exempelvis förbättra ventilationen, säger Kjell Andersson som är specialistläkare i yrkes- och miljömedicin, i ett pressmedelande.

Undersökningar kommer att fortsätta i några veckor framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.