Kvarteret Renen huserade både en textilindustri och en mekanisk verkstad. Nu har kommunen upptäkt att föroreningarna sträcker sig 47 meter ner i marken av klorerat lösningsmedel. Foto: SVT

Gifterna sträcker sig 47 meter ner i marken

Uppdaterad
Publicerad
Lokalerna ovan är rivna och när man förberedde saneringen i kvarteret Renen i Varberg upptäckte man att föroreningarna gick djupare ner i marken än man tidigare bedömt. Nu har ”uppstädningen” fått ytterligare 56 miljoner av Naturvårdsverket, rapporterar Hallands Nyheter.

Efter en epok av textilindustri och mekanisk verkstad i kvarteret Renen tar Staten på sig ansvaret för ”uppstädningen” av olika giftiga ämnen som finns kvar i marken.

Hallands nyheter skriver att det är det upp till kommunen att gräva och vidta de åtgärder som behövs innan något annat kan byggas där. Framförallt behöver något göras innan bygget av Varbergstunneln inleds. 

– Undersökningarna hade syftet att avgränsa området och det har de gjort. Vi hade gjort tio borrningar tidigare och nu har vi gjort ett femtiotal så det klart att vi vet mer nu än vi gjorde tidigare, säger Malin Johnsson som är kommunens projektledare för saneringen, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer