Halmstad är en av Sveriges första kommuner som väljer att upphandla leksaker tillverkade i naturmaterial till skolor och förskolor. Foto: TT

Giftfria leksaker blir verklighet i Halmstads kommun

Publicerad

Halmstads kommuns arbete med att minska barns exponering av farliga ämnen i förskolan fortsätter. Nu är kommunen en av de första i Sverige som upphandlat inköp av leksaker som endast är tillverkade av naturmaterial.

– Det är väldigt positivt att vi gjort den här upphandlingen. Nu kan vi köpa in produkter utan kemikalier som är gjorda av miljövänliga material, säger Kristina Henriksson, projektledare för Halmstads kommuns arbete med giftfri vardag.

Det nya avtalet är ännu ett steg i arbetet att minska farliga ämnen i förskolor och skolor. Kommunen erbjuder redan i dag leksaker och hobbymaterial utan förbjudna kemikalier, och det nya avtalet blir ett komplement till det befintliga.

– Vi tycker att det finns ett behov av båda avtalen och det känns bra att det nu finns helt giftfria och miljövänliga alternativ för framförallt de allra yngsta barnen, säger Kristina Henriksson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.